MAE a făcut o hartă tip „google map” a secțiilor de votare din străinătate

MAE a făcut o hartă tip google map a secțiilor de votare din străinătate
Publicat: 26/07/2012, 13:46
Actualizat: 05/10/2018, 15:56

MAE a realizat o hartă electronică, „de tip google map”, cu secțiile de votare din străinătate pentru referendumul de duminică, cetățenii români aflați în afara țării putând consulta aplicația pe paginile web ale ministerului și ambasadelor pentru a identifica adresa celei mai apropiate secții.

„Pe site-ul MAE și al fiecărei misiuni va fi postată o hartă de tip «google map», astfel încât oricine are un computer sau un telefon să vadă exact unde se află secția de votare”, a declarat, joi, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferință de presă.

Totodată, el a precizat că, potrivit dispozițiilor legale aflate în vigoare la momentul de față, votarea în cele 306 de secții de votare din străinătate va începe la ora locală 7.00 și se va încheia la ora locală 23.00, chiar dacă această oră va fi în unele țări după anunțarea în România a rezultatelor la exit-poll-uri.

De asemenea, oficialul MAE a precizat că, în afara celor 159 de secții amenajate în sediile misiunilor diplomatice și consulare românești, restul au fost amenajate cu sprijinul consulilor onorifici ai României și ai autorităților locale din țările respective, fiind vizate în special clădiri de interes public, cum ar fi sedii de școli sau de primării.

Sarcina asigurării securității în secțiile de votare respective a revenit misiunilor diplomatice și consulilor onorifici, cu sprijinul autorităților locale.

MAE are obligația de a asigura minim trei membri în comisiile de votare din secțiile aflate în străinătate, în cazul în care nu există repartizați reprezentanți ai formațiunilor politice din țară.

Ministerul Afacerilor Externe a informat joi că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secții de votare din afara țării, printre acestea numărându-se și cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conținând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ștampile cu inscripția VOTAT; 306 de ștampile cu inscripția ANULAT; 306 de ștampile cu numărul de control alocat secțiilor; 10 tușiere.
MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcție de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secții s-a utilizat ca referință numărul de votanți prezenți la urne la alegerile prezidențiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanți la ultimele prezentări la urne. Astfel, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită și la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât și posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetățeni români au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

MAE a stabilit organizarea a 306 de secții de votare în străinătate, ținând cont de posibilitățile tehnice – sediu, comunicații etc. – și de personal, inclusiv de obținerea acordului țărilor de reședință.

La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secții de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franța, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada și 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secțiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistrați 147.600 de votanți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
O nouă corvoadă pentru pensionari. Actele care trebuie depuse la dosar
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O structură gigantică ascunsă în adâncurile spațiului pune la încercare înțelegerea Universului
×